Alles wat je moet weten over motorolie

Motorolie zorgt voor de smering, koeling en bescherming van de motoronderdelen. In dit artikel vertellen we je er alles over, zoals technologische ontwikkelingen, de betekenis van de cijfers zoals 5W30, ACEA-aanduidingen en de invloed van olieprijzen op motorolie. Voor meer informatie en aankoop van motorolie, bezoek je www.winparts.be.

Technologische ontwikkelingen in motorolie

De technologie achter motorolie heeft de afgelopen jaren enorme vooruitgang geboekt. Moderne motoroliën zijn ontworpen om beter te presteren onder extreme omstandigheden en langer mee te gaan. Daarnaast zijn er tegenwoordig soorten olie die geschikt zijn voor oude motoren, intensief gebruik, of die langer meegaan tot de volgende verversing.

Een van de belangrijkste ontwikkelingen is de introductie van synthetische motorolie. Deze olie is chemisch geformuleerd om betere prestaties te leveren in vergelijking met traditionele minerale olie. Ze bieden betere bescherming bij hoge temperaturen, verminderen slijtage en verbeteren de brandstofefficiëntie.

Maar wat betekent 5W30 nu eigenlijk?

Het is belangrijk om de juiste olie voor je voertuig te gebruiken. Daarom is er een gestandaardiseerd systeem dat voor alle motorolie wordt gebruikt. De cijfers op een fles motorolie, zoals 5W30, geven de viscositeit van de olie aan. Viscositeit is een maat voor de vloeibaarheid van de olie en hoe goed deze stroomt bij verschillende temperaturen.

Het eerste cijfer, gevolgd door de letter ‘W’ (van winter), geeft de viscositeit aan bij lage temperaturen. Hoe lager dit cijfer, hoe dunner de olie is bij lage temperaturen en hoe makkelijker het de motor smeert in de kou. Het tweede cijfer geeft de viscositeit aan bij hoge temperaturen. Een hogere waarde betekent dat de olie dikker blijft bij hoge temperaturen, wat zorgt voor betere bescherming van de motor.

Bijvoorbeeld, 5W30 motorolie betekent dat de olie een viscositeit heeft van 5 bij lage temperaturen en 30 bij hoge temperaturen. Dit maakt het een veelzijdige olie die geschikt is voor gebruik in verschillende klimaten en rijomstandigheden.

ACEA-aanduidingen en additieven

ACEA (Association des Constructeurs Européens d’Automobiles) is een organisatie die normen stelt voor motorolie in Europa. De ACEA-aanduidingen op motorolie geven aan voor welk type motor en rijomstandigheden de olie geschikt is. Dit doen ze door middel van een letter en een cijfer, zoals ACEA A3/B4. De letter geeft het type motor aan (A voor benzine, B voor diesel, C voor katalysatorvriendelijke oliën) en het cijfer geeft de prestatiecategorie aan.

Additieven zijn chemische stoffen die aan motorolie worden toegevoegd om de prestaties te verbeteren. Ze kunnen helpen bij het reinigen van de motor, het verminderen van slijtage, het voorkomen van corrosie en het verbeteren van de viscositeit. Moderne motoroliën bevatten een complex mengsel van additieven om te voldoen aan de strenge eisen van moderne motoren. Het is belangrijk om de juiste olie voor je auto te gebruiken, omdat sommige additieven te krachtig zijn en juist slijtage veroorzaken.

Ontwikkeling van olieprijzen en het effect op motorolie

De prijzen van motorolie worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de prijs van ruwe olie, productie- en transportkosten, en vraag en aanbod op de markt. De afgelopen jaren hebben we flinke schommelingen gezien in de olieprijzen, wat ook invloed heeft gehad op de prijs van motorolie.

Helaas is het geen optie om de motorolie te negeren. Het zal regelmatig moeten worden bijgevuld en ververst om te zorgen dat de motor optimaal werkt. Gelukkig vind je bij www.winparts.be motorolie van goede kwaliteit en van veel verschillende merken. Zo kan je kiezen voor hoge kwaliteit motorolie die langer mee gaat, van merken zoals Kroon Oil of Castrol. Of kies goede motorolie voor een zacht prijsje van ons eigen merk, Winparts GO!. Wat je ook kiest, wij zorgen voor de beste prijs en al je auto benodigdheden op één plaats.

Motorolie speelt een belangrijke rol in de gezondheid en prestaties van je motor. Met kennis van technologische ontwikkelingen, de viscositeit en ACEA-aanduidingen kun je de beste motorolie kiezen voor jouw voertuig. Voor een breed assortiment aan motoroliën en deskundig advies, bezoek je www.winparts.be.

Plaats een reactie