Hoe ga je om met kantoortijden?

Kantoortijden zijn doorgaans op werkdagen (maandag t/m vrijdag) tussen 9:00 uur en 17:00 uur, maar hoe is dit eigenlijk ontstaan? Daarnaast zijn we tegenwoordig steeds meer bezig met flexibele werktijden, dus zullen de kantoortijden nog wel blijven bestaan? Lees in deze blog van SKEPP alles over de werktijden!

Hoe zijn de standaard kantoorteksten ontstaan? 

Meer dan 100 jaar geleden heeft de Tweede Kamer akkoord gegeven op de vaste kantoortijden en sindsdien bestaat een werkdag uit 8 uur. Dit is ontstaan door de opkomst van fabrieken, kantoren en werkplaatsen. De dag werd opgedeeld in 8 uur werken, 8 uur ontspannen en 8 uur slapen. Tegenwoordig werken we minder, maar de vaste kantoortijden zijn gebleven om duidelijkheid te behouden.

De voordelen van vaste kantoortijden

Als eerste voordeel van het aanhouden van vaste kantoortijden is dat je onderneming goed te bereiken is. Mensen gaan er tegenwoordig automatisch vanuit dat bedrijven open zullen zijn gedurende deze tijden en zullen je dan ook op dit moment proberen te bereiken. Daarnaast zorgen vaste kantoortijden voor een afgestemde samenwerking. Alle werknemers zijn tegelijk op kantoor en de lijnen kunnen dus kort gehouden worden. Als laatste geeft het een stukje controle voor de werkgever. Er kan makkelijk overzicht worden gehouden over het aantal gewerkte uren van werknemers. 

De nadelen van vaste kantoortijden 

Naast de voordelen zijn er ook enkele nadelen aan de kantoortijden. Het belangrijkste nadeel is het verschil in productiviteit. Niet iedereen is op hetzelfde moment even productief. Je hebt ochtendmensen en avondmensen. Een andere nadeel kan zich voordoen als je veel te maken hebt met internationale klanten. Hierbij kan het namelijk voorkomen dat je in verschillende tijdzones zit en de vaste kantoortijden niet werken. 

De vaste kantoortijden houden?

Zoals hierboven te lezen zijn er zowel voordelen als nadelen aan de vaste kantoortijden. Of het voor jouw onderneming de beste tijden zijn en blijven is afhankelijk van verschillende sectoren. Bekijk dus eerst wat de voordelen en nadelen zijn voor jouw bedrijf en beslis dan of je dit gaat toepassen in jouw kantoor te huur!

Een reactie plaatsen