Reistip: Braziliaanse koffie op zijn best

Brazilië is met 35% van de wereldwijde productie de absolute koffiekampioen. Je vindt deze koffie overal ter wereld. Het land teelt vrijwel uitsluitend Arabica en Robusta, twee koffiesoorten die de wereldmarkt domineren’s Werelds beste branderijen toveren de bonen om tot perfecte uitgebalanceerde koffie. Met onze tips geniet je daar in elk klimaat van. 

 

Quintessential Espresso

We vallen meteen met de deur in huis: Braziliaanse koffie op zijn best, dat is espresso. Bijna elke lekkere espresso-blend bevat Braziliaanse bonen, omdat die er nu eenmaal perfect voor zijn. Dat komt door hun volle, zoete smaak. Zoals de naam zegt, wordt de ideale espresso meteen na het bereiden gedronken. Onder hoge druk maakt elke degelijke koffiebar voor jou 30 ml puur smaakgenot.

Ook tijdens een roadtrip met de camper of tent hoef je die heerlijke aroma’s niet te missen.

AeroPress en percolator

Koffiebranders zoals illy gebruiken de Braziliaanse koffiebonen in hun eigen, geheime recept of ‘blend’. Als je eenmaal weet wat jouw favoriete smaak en intensiteit is, neem je je koffie gewoon mee op reis. Om je perfecte kopje te verzekeren, is een aeropress of percolator absoluut jouw investering waard. Beide bereidingswijzen garanderen koffie vol geur en smaak en zijn ideaal voor koffie die minder zuur is, zoals Arabica en Robusta.

De AeroPress is een slimme manier om een subliem kopje koffie te maken. Uitvinder Alan Adler wilde koffie maken zoals met een cafetière, maar dan met minder residu, helderder en minder zuur. En daar is hij in geslaagd! Zijn geheim? Een flinterdunne papierfilter, die in een gladde kunststof cilinder met een doorsnede van 5,6 cm wordt geplaatst. Waar normaal de fijnheid van de koffiemaling de duur van de doorlooptijd bepaalt, kiest je bij de AeroPress zelf de soort maling wanneer je perst – en dus ook hoe intens de koffie moet zijn.

Dat ook een percolator een ideale kop oplevert, is ondertussen wel geweten. Merken zoals Bialetti hebben ze zelfs omgetoverd tot stijlicoon. Met deze espressopotjes zet je je koffie op Italiaanse wijze: vul het onderste waterreservoir, doe jouw favoriete koffie in de funnel en zet samen op het vuur. De druk van de warmte stuwt het water omhoog door de gemalen koffie naar de bovenste kamer, waar het als smaakvolle koffie terechtkomt.

Iced coffee en cold brew

Heerlijk, vakantie in een warme streek. Maar zo’n hete koffie …  doesn’t always hit the sweet spot. Braziliaanse bonen zijn zacht van smaak en dat maakt ze ook ideaal voor een verfrissende ijskoffie of cold brew.

De perfecte ijskoffie met zachte en romige mokkasmaak kan de ultieme sensatie zijn op een hete dag. Een échte iced coffee combineert gewoon ijsblokjes met lekkere espresso. Omdat dit scherper smaakt en minder zoet is dan de hete variant, breng je die naar eigen voorkeur op smaak: met munt, volle of gecondenseerde melk, suiker of siroop, of vanille-ijs.

Wil je gewoon een fris shot cafeïne? Bij cold brew wordt gemalen koffie vermengd met koud water, en na 12-24 uur trekken gefilterd. Een cold brew is zachter van smaak en drink je makkelijk puur, want hierbij draait het om de authentieke koffiesmaak.

Perfecte koffie in jouw hotel

Onze laatste tip is eenvoudig, maar wordt vaak over het hoofd gezien. Ga je op hotel, vraag dan vooraf even welke koffiezet je op je kamer zal vinden. Zo vertrek je met een potje vol van je favoriete blends. Met Senseo pads of Nespresso cups op zak ben je voorzien van de beste Braziliaanse koffie in elke bereiding en intensiteit, van zacht en fluwelig tot vol en robuust. Enjoy!

Een reactie plaatsen