Zit jij met de vaccins in zicht binnenkort weer in het vliegtuig?

Door de tweede golf aan corona-besmettingen heeft het ontwikkelen van het vaccin tegen COVID-19 en het testen van de effectiviteit van het vaccin een flinke vaart genomen. Vaccinologen denken dat er zeer binnenkort zicht is op een werkend vaccin waardoor we weer wat meer vrijheid kunnen genieten. Op welke termijn dat zal zijn en welke vorm die vrijheden dan hebben, is nog niet duidelijk.

De huidige stand van zaken

Wat we wel weten is dat op dit moment tientallen miljoenen dosissen van het vaccin in België wordt geproduceerd. Niet alleen voor het eigen land, maar ook voor landen als Groot-Brittannië.

Rusland is als eerste land al begonnen met een vaccinatieprogramma waarbij werknemers van onderwijs en in de zorg de eerste prioriteit hebben gekregen. De verwachting is dat de volgende landen snel zullen volgen. In België is op 18 december 2020 een Overlegcomité gepland waarin onder meer de vaccinatiestrategie ter sprake komt.

De huidige verwachting is dat het vaccinatieprogramma begin 2021 al van start zou kunnen gaan. Als we naar de strategie van andere landen kijken, dan zullen essentiële beroepen voorrang krijgen bij het vaccineren.

Is reizen op grote schaal weer mogelijk met het vaccin in aantocht?

Dat de ontwikkelingen van een vaccin snel gaan is een goed teken, ook voor de reisorganisaties en de inwoners van ons land. Wie wilt er nou niet zo snel mogelijk weer op een fijne vliegreis? We hebben er lang genoeg op moeten wachten toch! Voor je het weet zit je weer in het vliegtuig naar een prachtige verre bestemming. Of misschien heb je tijdens deze crisis wel Europa opnieuw ontdekt en blijf je dichterbij huis. Wat je voorkeuren ook zijn, het vaccin zal hier waarschijnlijk een belangrijke rol in gaan spelen.

Hoe reizen er straks precies uit gaat zien met het corona vaccin dat weten we nog niet. Wellicht kun je sommige bestemmingen alleen bezoeken wanneer je beschikt over een vaccinatie en moet je dat bij de douane of voorafgaand in het vliegtuig kunnen aantonen. Dat er weer meer mogelijk zal zijn, daar hopen we natuurlijk allemaal op. 

Maar eerst zal het vaccin definitief moeten zijn en op grote schaal geproduceerd moeten worden. Vervolgens moet er een plan worden gemaakt wie er eerst gevaccineerd zal worden en op welke wijze dit plaats zal vinden. Een concreet plan om dit aan te pakken is er nog niet definitief. Daar zullen we dus nog even op moeten wachten.

Wat wel al kan is de voorpret van een nieuw te maken reis en plannen maken voor 2021. Waan jij je alvast op een tropisch eiland met een prachtige azuurblauwe zee? Wij wel!

Een reactie plaatsen