Duurzaam vakantie vieren kost helemaal niet veel moeite

Het woord ‘duurzaam’ wekt nog wel eens moeilijke blikken op, zeker als je het over duurzaam vakantie vieren hebt. Maar het betekent allerminst dat je een oncomfortabele, armoedige tijd tegemoet gaat. Integendeel zelfs. Met onderstaande aanpassingen ben je al heel goed bezig voor Moedertje Aarde. 

Meer vakantiegevoel: smartphonegebruik verminderen

Bij elkaar opgeteld (productie, data-opslag, opladen) is de smartphone een echte milieuvervuiler. Een oud toestel gaat langer mee dan je denkt. De verschillende aanbieders van een sim only abonnement vergelijken en vervolgens het meest voordelige afsluiten ontslaat je van de ingebruikname van alweer een nieuw exemplaar én spaart geld uit. Probeer het ding milieuvriendelijker op te laden dan via het reguliere stroomnet (bijvoorbeeld in de auto of trein) en gebruik hem alleen wanneer je hem echt nodig hebt. Je neemt tegelijk meer afstand van de dagelijkse sleur. Wel zo fijn, het is tenslotte vakantie. 

Eet en drink lokaal

Lokale producten, en maaltijden bereid door lokale chefs, kosten minder transporturen dus zijn beter voor het milieu. In pakweg Noorwegen een tropische vrucht zoals een avocado of ananas eten is weinig duurzaam, en het past ook totaal niet bij die omgeving. ’s Lands wijs, ’s lands eer: eet lokale producten en je maakt beter kennis met een cultuur. Dus in Toscane proef je de porcini, aan de Algarve eet je wat de visvangst die dag oplevert en in Noord-Holland waag je je aan de ambachtelijk bereide kazen en witte koolsalade. Je ondersteunt plaatselijke ondernemers terwijl je de grote milieuvervuilende (fastfood)ketens links laat liggen. 

Blijf je afval scheiden

Tijdens een lange roadtrip produceer je het één en ander aan afval, maar in de meeste Europese landen is het scheiden ervan net zo’n traditie geworden als thuis. In de auto een paar verschillende gebruikte plastic tassen gebruiken om het afval te blijven scheiden is een kleine moeite. Maar beter nog: pak de trein!

Reizen per trein: veel voordelen

Op veel (grote) treinstations ontwaar je ook al verschillend gekleurde afvalbakken voor diverse soorten afval. Reizen per trein is iets duurder, maar er zijn talloze tips om het hele jaar door geld uit te sparen. Niet alleen je sim only abonnement kun je namelijk vergelijken, ook tal van andere zaken zoals energie, apparatuur, verzekeringen en internetproviders leg je online naast elkaar. Een treinvakantie toont aan dat duurzaamheid allerminst ingewikkeld is. Sterker nog: er is meer beenruimte en goed werkende wifi en je ziet onderweg meer dan vanuit het vliegtuig. Alleen al de grote stations zijn schitterende bezienswaardigheden – bekijk deze lijst maar eens! Deze manier van reizen brengt een bepaalde ouderwetse romantiek met zich mee en je komt uitgerust aan op je vakantiebestemming. 

Een reactie plaatsen