Fietsen in het Antwerpen van Noord-Holland

Haarlem doet in veel opzichten aan Antwerpen denken, de stad is net als de Vlaamse parel aan de Schelde hip, bourgondisch, chic en gemoedelijk. Daarnaast is de Spaarnestad uitermate geschikt voor een fietsvakantie. In enkele minuten rij je vanuit het centrum de natuur in. We geven je (terras)tips voor alle vier de windstreken rondom de stad, allemaal op behapbare afstand.

Fiets huren of zelf meenemen?

Let op dat je voorbereid op pad gaat. Het kan hier namelijk ook druk zijn, zeker in het centrum. Neem je je eigen fiets mee, zorg dan dat deze deugdelijk is en dat je een fietsverzekering hebt. Je kunt ook een tweewieler huren op diverse plaatsen, zoals Rent A Bike Haarlem. 

Noord: De Mooie Nel, Spaarndam en paviljoen Loef

Een kwartiertje richting Haarlem-Noord brengt je bij een lieflijk meertje dat De Mooie Nel heet – die ken je misschien van het IPA-biertje van de beroemde Haarlemse Jopen-brouwerij. Je bereikt deze plas door vanaf industrieterrein Waarderpolder de bordjes met Schoteroog te volgen. Enkele duinen scheiden de drukte van De Mooie Nel, een heerlijke plek om te verpozen. Je kunt er ook een lokaal biertje scoren op het gezellige terras, direct aan het water, van paviljoen Loef. 

West: Landgoed Elswout, de duinen en De Stinkende Emmer

Wie de ringweg-west oversteekt, komt in het Ramplaankwartier, dat tegen het sprookjesachtige Landgoed Elswout aan ligt. Ook al zo’n mooie picknickplek! Liever een terras? Een geheime hotspot onder Haarlemmers is De Stinkende Emmer, met een terras dat direct aan het weiland ligt. Vanaf deze plek fiets je makkelijk door richting de Kennemerduinen of het pittoreske Overveen met het leukste treinstationnetje van Nederland. Hier, in het piepkleine stationsgebouw, is Klein Centraal gevestigd, ook een bijzondere horecagelegenheid. 

Zuid: De Haarlemmerhout, Heemstede en Landgoed Groenendaal

Haarlem-Zuid loopt, via de mooie Haarlemmerhout (het oudste stadsbos van Nederland waar je het Hildebrandmonument bewondert), over in het mooie Heemstede. Daar vind je Landgoed Groenendaal: een oase van rust, bomen, beekjes en lokale fauna. Bezoek de kinderboerderijen, winkel in het gezellige centrum of schuif aan bij Italiaans restaurant Azzurro of Bistro Bij Bomans – vernoemd naar de beroemde schrijver. 

Oost: De Ringvaart, Vijfhuizen en Het Fort

De ringvaart loopt ten oosten van de stad. Het dorpje Vijfhuizen ligt direct aan dit kanaal, net als Cruquius, waar je het gelijknamige gemaal uit 1849 bezoekt. Met deze machine werd dit hele gebied, inclusief de grond waarop luchthaven Schiphol is opgetrokken, droog gepompt. Restaurant ’t Fort is een fijne plek om even uit te rusten. Afgezien van het gezellige centrum weet je nu al genoeg fijne plekken voor een heerlijke fietsvakantie in de hoofdstad van de provincie Noord-Holland.

Een reactie plaatsen