Scooter rijden in de herfst: onthoud deze tips

De zomer is nog niet voorbij of de eerste herfststorm dient zich alweer aan. Niet alleen zorgt dit voor overlast op de weg, het geeft ook gevaarlijke situaties voor weggebruiker. Zeker wanneer deze weggebruikers kwetsbaarder zijn dan anderen. Voetganger, fietsers en scooterrijders lopen tijdens de herfst- en wintermaanden het meeste risico op ongelukken omdat factoren als zichtbaarheid, gladheid en onvoorspelbare weersomslagen niet gunstig zijn voor deze groep. Hoe je als scooterrijder toch deze maanden veilig doorkomt zonder je voertuig aan de kant te zetten? Dat doe je met deze tips. 

Pas je snelheid aan

Veruit de meeste ongelukken gebeuren doordat de bestuurder van een scooter te snel reed en de situatie verkeerd heeft ingeschat. Een bocht naderen met hoge snelheid, te laat remmen en onderuitglijden omdat het wegdek glad is, is zo gebeurd. Hoewel deze ongelukken vaak eindigen in vervelende schaafwonden en wat blauwe plekken, kun je ook verkeerd terechtkomen en een flinke smak maken. Door je snelheid aan te passen aan de weersomstandigheden kun je een valpartij zoveel mogelijk voorkomen. 

Zorg voor goede zichtbaarheid 

Niet alleen voor jezelf is het fijn om goede verlichting voor op je scooter te hebben zodat je ziet waar je heen gaat, ook voor je medeweggebruikers is het van groot belang dat je verlichting op orde is. Naast de lichten op je scooter kun je voor extra veiligheid kiezen door reflecterende kleding te dragen. Wanneer het ’s avonds eerder donker wordt of ’s ochtends juist later licht, is het wel zo fijn dat je op weg naar je werk of naar school goed zichtbaar bent en niet over het hoofd gezien wordt.

Controleer je banden 

Tijdens het najaar kan het met bakken uit de hemel komen. Dat je hier behoorlijk nat van wordt is slechts een vervelende bijkomstigheid, het kan namelijk ook bovenal gevaarlijk zijn. Helemaal wanneer je niet de juiste banden of de juiste profieldiepte op je banden hebt. Zorg ervoor dat het profiel op je banden ten minste 3 millimeter diep is om het water dat op het wegdek blijft liggen goed af te voeren. 

Sluit een verzekering af 

Soms kun je schade aan je eigen voertuig of dat van een ander niet voorkomen. Dan is het wel zo prettig als je terug kunt vallen op een brommerverzekering. Je brommer verzekeren gaat namelijk gepaard met een vorm van zekerheid, waarbij een WA dekking de schade die je aan of bij een ander veroorzaakt vergoedt en een allrisk verzekering ook aanvullende zaken als schade aan je voertuig door storm. 

Waar je je brommerverzekering afsluit is volledig aan jou. Je hebt namelijk enorm veel keus als het aankomt op scooterverzekeringen. En iedere verzekering heeft vervolgens weer eigen voor- en nadelen. Zo kun je bij InShared bijvoorbeeld rekenen op een jaarbeloning en bij ANWB op pechhulp bij bepaalde verzekeringen. Dus wat je ook zoekt, er is altijd wel een verzekering met de juiste dekking. En dit kan geen kwaad tijdens de gure herfstmaanden!

Plaats een reactie