Weekend weg naar Arezzo (Toscane)

Arezzo is een verrassende stad met een prachtige omgeving, waar je met gemak een weekend of week zoet bent. Ken je de film La Vita É Bella? Dan heb je al kennis kunnen maken met Arezzo. Deze bekende film is namelijk in deze idyllische stad opgenomen. Arezzo bevindt zich dicht tegen de beroemde Chianti. Welkom in hartje Toscane, in het nog onbekende maar mooie Arezzo.

Toscane: genieten staat voorop

We kennen Toscane van de heuvels, cipressen, wijn en de steden Pisa, Florence en Siena. Maar wie de beschikking heeft over glasvezel internet, kan verder zoeken dan de geijkte vakantiebestemmingen. Met een vlucht op Florence of het in Umbrië gelegen Perugia ben je in anderhalf uur in de mooie regio Toscane. Dan is het nog maar een uurtje met trein of auto richting het mooie Arezzo. 

Nog geen toeristentrekpleister

De stad staat niet bekend als toeristentrekpleister, maar heeft wel een schitterend Etruskisch centrum, eeuwenoude architectuur en fijne winkelstraten. Waarom de stad nog niet ontdekt is? Geen idee. Arezzo is een plek waar je dagenlang kunt rondslenteren, lekker anoniem tussen de locals. Het eten is er bovendien net zo lekker als in de rest van de regio, maar wel goedkoper. 

Complete stad

Het Piazza Grande is een prachtig, scheef gebouwd plein met een statig gemeentehuis, hoge galerijen met restaurants eronder, kleine boetiekjes en natuurlijk de Duomo, de kathedraal. Ook zie je overal borden hangen met daarop foto’s uit de beroemde film la Vita É Bella van Roberto Benigni. Verderop, aan de Corso Italia, vind je tientallen winkeltjes. De winkels bieden niet alleen souvenirs, olie of wijn aan. Maar ook boeken, kleding, muziek, huishoudelijke artikelen kan je terugvinden in het charmante winkelcentrum. Bovenin de stad (die ook bereikbaar is met een roltrap vanaf het parkeerterrein Petri) ligt een knalgroen park met allerlei beelden die naar de Romeinse oudheid verwijzen, en waar de inwoners ontspannen. Verder naar beneden, aan het andere eind van de Corso Italia, ligt een prachtig stadsplein.

Omgeving

Wanneer je nog iets verder wandelt, kom je bij het treinstation dat directe verbindingen heeft met grote steden als bijvoorbeeld Rome, Florence en Bologna. In de directe omgeving van Arezzo zijn ook kleinere pareltjes van steden te vinden zoals Castiglion Fiorentino, Cortona en Monte San Savino. Het Chianti-gebied, waar de wereldberoemde wijnen vandaan komen, mogen we natuurlijk niet vergeten. Je kan er heerlijk wijnproeven en het gebied ligt een stuk dichterbij dan sommige andere wijnbestemmingen.

Verrassend

Wie dus niet alleen van oudheid en architectuur, maar ook van winkelen en het echte Italiaanse leven houdt, doet er goed aan eens een stad te kiezen die niet voor de hand ligt, zoals Arezzo. Het leven is er relatief goedkoop, er is genoeg te zien en te beleven. Bovendier is de sfeer er altijd ontspannen.

Een reactie plaatsen