Zo vraag je gemakkelijk een visum aan voor het buitenland

Wanneer je op reis gaat zijn er altijd een aantal zaken die op voorhand geregeld moeten worden. Denk aan het afsluiten van een goede reis of autoverzekering, het kopen van een tolvignet of het nemen van vaccinaties. Daarnaast zijn er veel landen waarvoor je een geldend visum nodig hebt. Dit is een officiële toestemming van een bepaald land, om hier te mogen reizen en te verblijven. Zonder dit document kom je simpelweg het land niet binnen. Je visum aanvragen doe je dus het beste ruim voor vertrek, zodat je zeker weet dat je zonder problemen aan je vakantie kunt beginnen. 

Wat is een visum precies en waarom heb je deze nodig?

Zoals hierboven al staat beschreven, is een visum niets meer dan een toestemming van het land waar je naartoe gaat om hier te mogen verblijven en te reizen. Er zijn veel verschillende soorten visa. Zo heb je bijvoorbeeld het werkvisum, het bezoekersvisum, het zakenvisum, het transitvisum etc. Een van de meest voorkomende visa is het reisvisum, welke wordt afgegeven door het land waar je heen gaat. Met dit visum mag je een bepaald land alleen bezoeken voor toeristische en recreatieve doeleinden. Hierdoor kan er beter controle uitgeoefend worden op wie het land binnenkomt en voor hoe lang. Het reisvisum is slechts geldig voor een bepaalde tijd (meestal 90 dagen), maar dit kan verschillen per land.

ESTA en eTA

Voor reizen naar sommige landen heb je een bepaald soort visum nodig, namelijk een ESTA of een eTA (ook wel e-visum genoemd). Deze gelden voor bijvoorbeeld reizen naar de VS (ESTA), Canada (eTA) en Nieuw-Zeeland (eTA). Ze geven je digitale toestemming om het land binnen te mogen, zonder dat je hierbij een visum nodig hebt. Denk hierbij aan vakanties, zakenreizen, studiereizen, familiebezoek en het maken van een overstap in deze landen. 

Het verschil tussen deze twee visa is dat een ESTA twee jaar geldig is en een eTA vijf jaar. In beide gevallen moet je kunnen aantonen dat je het land na een bepaalde tijd ook weer gaat verlaten. Het voordeel van een ESTA en een eTA tegenover een visum, is dat deze veel gemakkelijker, sneller en goedkoper online aan te vragen zijn. Voor een visum aanvraag voor bijvoorbeeld de VS, moet je namelijk eerst naar het consulaat. 

Hoe vraag je een visum aan?

Tegenwoordig kun je het visum voor het land dat je gaat bezoeken bijna altijd eenvoudig online bestellen, via een handig aanvraagformulier. Dit neemt maximaal 5 minuten van je tijd in beslag en het duurt (afhankelijk van het land) gemiddeld een paar werkdagen voordat het visum binnen is. Mocht er spoed achter zitten dan kan het zelfs binnen 24 uur worden geregeld. De kosten voor een visum zijn ook per land verschillend. Voor je visum naar Australië betaal je bijvoorbeeld maar rond de 15 euro, terwijl je voor een visum naar India bijna 100 euro kwijt bent. 

Regel je visum op tijd

Hoewel een visum aanvragen dus snel geregeld kan worden, is het verstandig om dit ruim voor vertrek te doen. Vaak gebeurd dit nog last-minute en komen reizigers voor vervelende verrassingen te staan wanneer het visum niet op tijd klaar is. Je komt namelijk echt het land niet in zonder dit document!  Zorg er dus voor dat je na het boeken van je reis meteen uitzoekt of je een visum nodig hebt en regel deze meteen wanneer nodig.

Zoals je ziet is het dus helemaal niet zo lastig om een visum aan te vragen. Begin stressloos aan je welverdiende vakantie; ga goed voorbereid op reis!

Een reactie plaatsen